Devrim (İhtilâl) Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Devrim (İhtilâl):
Tüm değer ve biçimlerde meydana gelen ani ve köklü değişim.
Tarih Terimi Olarak Devrim (İhtilal):
Bir toplumun yaşamında önemli işlevi olan kurumların hızlı ve geniş kapsamlı bir biçimde kökten değiştirilmesi ya da yenileştirmesi olarak tanımlanabilir. Temelde siyasal iktidarın devrilmesini kapsayan bir terim olmakla birlikte, daha geniş anlamda toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında görülen büyük değişimleri (Örn. Sanayi Devrimi) nitelendirmede de kullanılır.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:
Değilleme: Olumlu bir ifadeyi olumsuz, olumsuz bir ifadeyi olumlu yapan mantık değişmezi.
Aralıklı ya da Toplu Öğrenme: Öğrenme sürecini zaman içine yayarak, kısa çalışma süreleriyle yapmaya aralıklı öğrenme denir. Bunun tersi olarak, öğrenme sürecini uzun çalışma süres
Toplumsal Çözülme: Bir toplumda maddi ve manevi kültür unsurlarının bir araya gelerek bir anlam ifade edecek ve işleyen bir bütün oluşturacak biçimde birbirini tamamlaya
Tekçilik(Monizm): Eşyanın özü itibarıyla tek ilkeye indirgenmesi.
Metropol: Sanayileşme sonucu bazı kentlerin tek merkezli olmaktan çıkıp çok merkezli duruma gelmesiyle ortaya çıkan farklılaşmış kent yapısı.
Öykünme: Başka birinin davranışlarını benimseme amacı ile olduğu gibi yineleme, taklit.
Doğrulanabilirlik İlkesi: 1. Doğruluğu olgusal olarak test edilebilen, doğruluğuna deneysel olarak karar verilebilen önermelerin anlamlı olduğunu savunan ilke.
2. Önermeleri
Aborjin: Avustralya yerlisi.