Eğitim Sitesi

Derbentçiler Nedir? Derbentçiler Hakkında Kısaca Bilgi

Derbentçiler Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Derbentçiler:

Ana yollar üzerindeki geçitlerin denetimini yapan ve güvenliğini sağlayan görevlilerdir.
Derbentçiler, yaşadıkları bölgelerin her türlü asayişinden sorumluluğuna karşı Osmanlı'nın diğer birimlerinde yaşayan halkın devlete ödediği bir takım vergilerden de bu görevlerine karşılık olarak muaf tutulmuşlardır. Derbent Teşkilatı içinde yaşayan derbentçiler, özel seçilmiş, güvenilir, devletle gönül bağı kurmuş kimselerdi. Derbentçiler, yol güzergâhlarındaki kervansarayları ve civar yolları eşkıya guruplarının saldırı ve yağmalamalarından koruyarak, bölgenin emniyetini sağlıyorlardı. İhtiyaç duyulduğunda yolculara rehber olarak hizmet veriyorlardı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Batılıcılık: İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra ortaya çıkan, Osmanlı Devleti'nin Batılı devletlerle bütünleşmesi gerektiğini savunan düşüncedir.Bu düşünceyi savunanların bir kısmı Batı'nın tüm değerlerini almamız gerektiğini, bir kısmı da yalnızca teknolojisini almamız gerektiğini savunmuşlardır.

    İsis: Eski Mısır'ın en önemli tanrıçalarından biridir. Ölüm tanrısı Osiris'in karısı, gökyüzü tanrısı Horus'un annesidir. Toprak ve bereket tanrıçasıdır. Başında öküz boynuzları ve Güneş kursu olan bir kadın olarak betimlenmiştir.

    Aristokrat: Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimi.

    Kuran-I Kerim: İslam dininin temel ilkelerini, Hz. Muhammet'e gönderilen Allah(C.C.) buyruklarını içeren, bunları bütün insanlığa bildiren Müslümanlığın temel ve de kutsal kitabıdır. Kuran 114 sureden oluşur. Sözcük anlamı "oku-okuyunuz"dur. Kuran'da yalnızca dinsel bilgiler ve buyruklar değil, toplumsal, hukuksal, siyasal ve tarihsel bilgiler de yer alır. İlk olarak Hz. Ebu Bekir zamanında kitap (Mushaf) haline getirilmiş, Hz. Osman zamanında ise yeniden yazılarak çoğaltılmış ve İslam dünyasına dağıtılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü