Eğitim Sitesi

Denge Nedir? Denge Hakkında Kısaca Bilgi

Denge Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Denge:

Yönetmenin, sahne üzerinde tasarladığı oyun düzeninin temel öğelerinde biri Göz, dengesiz bir görünümü (bilinçsiz olsun olmasın) sezinlediği için sahne üzerindeki oyuncuları, özellikle kalabalık sahnelerde iyi dengelemek gerekir. Sahne üzerinde denge iki ana bölümde ele alınır;

1- Fiziksel Denge bakışık (simetrik) ve bakışıksız (asimetrik) olmak üzere iki çeşittir.

2- Güzel duygusal (estetik) Denge: sahne üzerinde kalabalığı anlam açısından uyumlu bir duruma getirmek içindir.

 

Fizik Terimi Olarak Denge:

1- Birbirini ortadan kaldıran güçlerin sonucu olan hareketsizlik hâli (Bir cisim üzerine etki eden kuvvetlerin cismin yörüngesini ve hızını değiştiremeyeceği durumlar)

2- Cismin hızı sabit veya cisim durgun halde iken, o cismin dengede olduğu söylenir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Denge:

Bir mekana yerleştirilen nesnelerin bir araya gelip uyumlu kompozisyon oluşturduğu durumlarda kullanılan terimdir. Dengeyi simetrik nesnelerle sağlayabileceğiniz gibi, asimetrik nesnelerde de başarıyı yakalayabilirsiniz.

Bunu örneklemek gerekirse, bir duvara yaslanan dolabın iki yanında avize sallanıyorsa, burada denge sağlanmış demektir. Bu simetrik dengeye örnektir. Bir şifonyerin sol tarafında çiçek desenli bir obje, sağ tarafında ise şamdan ve mum bulundurmak, asimetrik düzende dengeyi sağlamaktır.

 

Sanat Terimi Olarak Denge:

1- Bir sanat eserini oluşturan ögelerin, bütün içinde kompozisyon düzenini bozmayacak biçimde dağılışı. (Balance)

2- Dengenin sanatta nasıl kullanıldığı "tahtaravalli"yi modeli ile kolayca anlayabilirsiniz. Aynı kilodaki iki kişi "simetrik" olarak oturduklarında oluşan denge, farklı kilolardaki kişilerle de "asimetrik" oturmalarla sağlanabilir; bu ikinci hal "dinamik denge" olarak da nitelendirilebilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Denge:

Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hâli, muvazene, ortamdaki uyum.

 

İnşaat Terimi Olarak Denge:

1.Hareketsiz bir cisim üzerine etki yapan kuvvetlerin, o cisimde bir devim meydana getirmemeleri veya devimli bir cismi etkileyen kuvvetlerin o cismin yörüngesini ve hızını değiştirmemeleri hali.

2. Karşıt iki kuvvetin denk gelmesi hali, muvazene.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Denge:

1. Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hâli.

2. Plastik sanatlarda kullanılan ögelerin kompozisyon bakımından birbirlerini tartacak biçimde düzenlenmeleri.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Proleter Devrimci Tiyatro: Sınıf savaşımını, tiyatro eyleminin odağına yerleştiren siyasal tiyatro. 1917 Ekim Devrimi bağlamında, devrimci işçi hareketine bağlı olarak yer almış olan Proleter Devrimci Tiyatro hareketi, başlıcalıkla şu ana biçimler içinde görülmüştür: 1- Rusya'da yeni bir işçi sınıfı kültürü yaratmaya yönelik proletkult hareketine bağlı tiyatro etkinlikleri, topluca tiyatro deneyimine dayanan kitle tiyatrosu gösterileri; 2- Rusya ile Almanya'da çok geniş çapta yer alan uyarma ve propaganda tiyatrosu etkinlikleri; 3- Rusya'da "tiyatro devrimi" etkinlikleri; 4- Almanya'da politika tiyatrosu etkinlikleri.

    Tirat: Sahnede kişilerin birbirlerine karşı söyledikleri uzun sözler.

    Rol Çalma: Oyun ve konuşma sırası başka bir oyuncudayken seyircinin dikkatini kendi üzerine çekme. Bu tiyatro sanatı açısından çok kötü bir şeydir. Sahne ahlakına ve disiplinine aykırıdır.

    Sahne Tasarımı: Tiyatronun temel öğelerinden biri.Sahne oylumu bilgisi ve düzeni. Dekor, giysi, ışıklama, ses ve ışık etmenleri, oylumun biçimsel ve görsel düzeni yapılandırılması.. Yeni eğitim anlayışında sahne tasarımı öğrencisi yalnızca oyuna ve yoruma uygun dekor giysi, ışıklama tasarımını yapmakla kalmaz, aynı zamanda bunların gerçekleştirilmesi için uygulamasını da yapar. Örneğin, dekoru sahne üzerinde gerçekleştirmeyi, giysi tasarımlarının biçkisini ve dikimini yapmayı, ışıkların sahne üzerindeki uygulayımını da öğrenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü