Eğitim Sitesi

Deneysel Partenogenez Nedir? Deneysel Partenogenez Hakkında Kısaca Bilgi

Deneysel Partenogenez Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Deneysel Partenogenez:

Normal olarak partenogenetik gelişime uğramayan türlerin yumurtaları sıcaklık, pH ve ortamdaki suyun tuzluluk dereceleri değiştirilerek ya da yumurta kimyasal ve mekanik uyarıcılarla uyarılarak döllenmeden yapay olarak geliştirilebilir. Bu olaya deneysel partenogenez denir. Örneğin kurbağa yumurtasına toplu iğne ucuyla dokunulduğunda yumurta döllenmiş gibi uyarılır ve kromozomlarını eşleyerek bölünmeye başlar.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Çevre Kirliliği: İnsan sağlığına, doğal kaynaklara, ekosisteme zarar verebilecek her türlü maddenin ve enerji biçiminin etkinlik gösterebilecek düzeyde çevrede bulunma durumu.

    Dioik: 1. İki evcikli. Bir birey üzerinde dişi, bir başkası üzerinde erkek çiçekleri bulunan bitki türleri. 2. Vücudunda dişi veya erkek üreme organlarından sadece birini bulunduran canlı, ayrı eşeyli.

    Genotip: Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.

    Hücre Zarı: Hücrenin en dış kısmında bulunur. • İki sıra fosfolipitten oluşmuştur. Bu moleküller sırt sırta verdiklerinde su geçirmeyen bir tabaka oluşur. • Fosfolipitin yanısıra glikoprotein, glikolipit ve proteinler de bulunur. • Glikolipit ve glikoproteinler reseptör olarak görev yapar. • Hücrenin bulunduğu ortamdaki değişiklikleri ve uyarıları sürekli olarak algılar ve tepki göstermesini sağlar. • Hücresel faaliyetler sonucu yeni parçalar eklendiği veya çıkarıldığı için zar hareket halindedir. Bu durum zarın canlı olduğunun göstergesidir. • Bazı hücrelerde hücre yüzeyi; emilim, salgılama, sıvı iletimi ve diğer fizyolojik olaylarla ilgili olarak farklılaşır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü