Eğitim Sitesi

Değişken Ses Nedir? Değişken Ses Hakkında Kısaca Bilgi

Değişken Ses Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Değişken Ses:

Tiz ve pes uzamlara kolayca inip çıkabilen ses

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Tavan Göbeği: Görünen üst sahada sahne üzerine enine asılı kumaş yoldur. Bu üst mekanizmanın görülmesini engeller ve yan dikey ayaklarla birlikte bir çeşit çerçeve yaratabilir. Arka arkaya asılmış bir çok çerçeve aralarında “yollar” oluşturur. Barok tiyatrosunda tavan göbekleri aynı kulisler gibi perspektifsel olarak boyanırdı.

    Durum Komedyası: Gülünç olanı karakterden değil, durumlardan geliştiren komedya biçimi. Nesnel bir bakışla,yani toplumsal olguların yansıtılması ile ele alındığında içerik açısından yoğun olabilen bu komedya biçimi, öznel açıdan salt güldürmek amacıyla işlendiğinde daha çok kurgu ustalığı ile belirir.

    Bilinç: Stanislavski"nin oyunculuk dizgesinde, insanın kendi tarafından denetleme bilir yanı.

    Pişekar: Orta oyunu başladığında oyun alnına ilk gelen ve oyun anlatıcısı ve düzenleyicisi iş lehini de yüklenmiş iki baş rol tipinden biri. Gölge oyunundaki Hacivat'ın uzantısındadır. Her şeyi bildiğini Kavuklu'yu inandıran, her kalıba girip çıkan, Kavuklu'ya öğüt verip ne yapması gerektiğini söyleyen, bilgiçlik taslayan ve oyunu yönlendiren kişi. Hacivat'ın gölge oyununda yüklendiği nitelikleri, Pişekar Orta Oyunu'nda sürdürür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü