Eğitim Sitesi

Çölyak (Glüten'e Duyarlılık) Nedir? Çölyak (Glüten'e Duyarlılık) Hakkında Kısaca Bilgi

Çölyak (Glüten'e Duyarlılık) Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Çölyak (Glüten'e Duyarlılık):

Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerdiği glütene karşı aşırı duyarlılığa bağlı olarak gelişen, karın şişmesi, yağlı besinleri sindirememe ve ishal şeklinde görülen hastalık.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Enerji Dengesi: Alınan yiyecek miktarı ile yapılan iş (otururken ve fiziksel faaliyetler esnasında) arasındaki oran; beden fazla yiyeceği depoladığı zaman pozitif, beden depolarından yağ çözerek iş yaptığı zaman negatif olur.

    MSG: Glutamat amino asidinin tuzla birleşmiş halidir. Doğal olarak domateste, mantarlarda, yosunda ve sert peynirlerde de bulunur. Özelliği umami tadını sağlamasıdır. Bu tadı vermesi için gıdalarda da kullanılır. Bazı kişilerin glutamata karşı hassasiyeti vardır. Bu kişiler monosodyum glutamat aldıkalrında rahatsızlık hissedeceklerdir.

    Doymamış Yağlar: İyi yağlar olarak bilinen doymamış yağlar bitkisel yağlardır. Zeytin yağı, fıstık yağı, avokado yağı ve kanola yağı Mono (tekli) doymamış yağlardır. Ayçiçeği yağı, mısırözü yağı çoklu doymamış yağlardır ve aynı zamanda "iyi yağlar" olarak bilinirler. Fakat bazı tıp litarütüründe "çoklu doymamış yağ tüketimi" bazı kanser türleri riskini artırmaktadır. Bu araştırmalar henüz kesinlik kazanmamıştır.

    Doymuş Yağ Asidi: Karbon atomları, birbirine tek bağ ile bağlanmış ve hidrojenle doyurulmuş olan yağ asitleri. Hayvansal olan sert yağlarda oranı yüksektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü