Eğitim Sitesi

Çiftleşme feromunu (kokusu) Nedir? Çiftleşme feromunu (kokusu) Hakkında Kısaca Bilgi

Çiftleşme feromunu (kokusu) Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Çiftleşme feromunu (kokusu):

Ana arının çiftleşme uçuşu sırasında, erkek arıları cezbetmek için salgıladığı koku.

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Arı felci (Paraliz): Erişkin arılarda yaz aylarında sık rastlanan arı felci hastalığına neden olduğu bildirilen 3 RNA virüsü bulunmaktadır. Bunlar kronik arı felç virüsü, akut arı felç virüsü ve yavaş arı felci virüsleridir. Yavaş felç virüsü (YFV) erişkin bal arılarını 12 gün içinde felç ederek öldürürken, akut arı felç virüsü (AAFV) etkisini 3-5 gün içinde göstererek ani ölümlere neden olur.

    Ana arı rengi: Ana arının doğduğu yılı belirtmek amacıyla kullanılan; beyaz, sarı, kırmızı, yeşil ve mavi renk kodları. Sonu 1 ve 6 ile biten yıllar beyaz, 2 ve 7 ile biten yıllar sarı, 3 ve 8 ile biten yıllar kırmızı, 4 ve 9 ile biten yıllar yeşil, 5 ve 0 ile biten yıllar ise mavi ile gösterilir. İlgili renk işaretleri, tercihan kokusuz boyalar ana arının sırtına uygulanarak ya da plastik pulcuklar yapıştırılarak uygulanır.

    Mandibular bez: Ana arı, işçi arı ve erkek arıların başlarında bulunan, ana arıda ana arı kokusu, işçi arılarda yavru gıdası ve alarm kokusu salgılayan, erkek arılarda ise yeterince gelişmemiş olan salgı bezi.

    Taş hastalığı: Hastalığın sebebi Aspergillus Flavus isimli küf mantarıdır. Bu hastalığa yakalanmış olan petekler yeşil renkli bir görünüştedirler. İç organlarını etkileyerek larvanın ölmesine neden olur. Larvalar mumyalanmış gibi kuruyarak petek gözünü tamamen doldururlar. Bu mantarların sporları balda da yaşayabildiği için, insana da geçer. Bu yüzden taş hastalığına yakalanmış kovanlardan çıkan balları yemek tehlikelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü