Eğitim Sitesi

Cem-i Takdim Nedir? Cem-i Takdim Hakkında Kısaca Bilgi

Cem-i Takdim Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Cem-i Takdim:

Vakti girmemiş bir namazı, vakti giren bir namazla beraber kılmaktır. Hanefi'de yalnız hac mevsiminde Arefe günü Arafat'ta, öğle ve ikindi, öğle vaktinde kılınır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Cem-i Takdim:

Sözlükte öne alarak birleştirme anlamına gelen "cem-i takdim", Arafat'ta öğle namazı ile ikindi namazını, öğle vaktinde peş beşe kılmak demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    İstidat: Hac ibadetini yapabilmek için kişinin beden ve mali imkânının yeterli düzeyde bulunmasına denir. Lügatte yapabilme, güç yetirebilme anlamına gelir.

    Tavaf-ı Sadr: Hac esnasında cemrelerin taşlanması bittikten sonra Minâ'dan Mekke'ye gelindiğinde yapılan tavaf. Tavaf-ı Veda da denir. Hac vazifeleri bununla sona erer.

    Nafile Tavaf: Umre tavafını ve sa'y'ını yapıp ihramdan çıktıktan sonra Mekke'de geçirilen zaman içinde ihramsız yapılan ve tavaf namazı kılınarak tamamlanan bir ibadettir.

    İhram: Hac veya umre niyetiyle diğer zamanlarda helal olan bir kısım fiil ve davranışları, kişinin belirli bir süre için kendisine haram kılmasıdır. Bu esnada erkeklerin büründükleri "Rida" ve "İzar" denilen iki parça örtüye de halk arasında ihram denilmektedir. İhram, niyet ve telbiye ile olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü