Eğitim Sitesi

Çelik Nedir? Çelik Hakkında Kısaca Bilgi

Çelik Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Çelik:

Bitkinin kök, gövde, sap, dal, ve yaprak gibi bölümlerinden kesilen ve yeniden köklenme yeteneği taşıuyan canlı parçalardır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Çelik:

Su verilerek çok sert ve esnek duruma getirilebilen, birleşiminde az miktarda karbon bulunan demir ve karbon karışımı.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çelik:

Bir demir (Fe) karbon (C) alaşımıdır. Üretim yöntemleri ve kullanılan cevherlerden ötürü manganez, silisyum, fosfor ve kükürt çeliğin bünyesinde bulunan elementlerdir. Çeliğin yapısındaki karbonun görevi alaşımı sertleştirmek ve demir atomlarının kaymasını engellemektir. Alaşımdaki karbon miktarı ile oynanarak çeliğin sertliği, esnekliği, sünekliği ve gerilme gücü değiştirilebilir. Alaşımdaki karbon miktarı artırılarak çeliğin sertliği artırılabilir, fakat bu işlem çeliğin kırılganlığını arttırıp; kaynaklanabilirlik ve süneklik gibi bir takım özelliklerini azaltır. Demir-karbon alaşımının çelik olarak kabul edilmesi için tipik olarak en çok yüzde 2,1 oranında karbon karışımına sahip olması gerekmektedir. Günümüzde "demir ve çelik" endüstrisi tek isim altında kullanılsa da, geçmişte bu iki sektör birbirinden ayrı isimlere sahiptiler. Metalurjinin bilim dalı olarak yaygınlaşması ile birlikte çeliğin kompozisyonunun değiştirilerek ya da ısıl işlem ile özellikleri farklılaştırılarak özellikle yüksek kopma mukavemeti ile teleferik, inşaat, otomotiv, tıp, ve bir çok diğer alanda insanlığa hizmet verir hale getirilişi hızlandırılmıştır.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Yağış: Havadaki su buharının çeşitli şartlar altında yoğunlaşarak sıvı yada katı halde yeryüzüne düşmesidir.

    Sisleme Cihazı: Depoların dezenfeksiyonunda kullanılan cihaz.

    İklim: Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ortalamalarıdır.

    Kunduru 414/44: Uzun boylu, kışa, kurağa, yatmaya ve sürmeye orta dayanıklı, paslara dayanıksız, bin dane ağırlığı 50 gram civarında, makarnalık kalitesi orta, sert kehribar renkli makarnalık buğday çeşidi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü