Eğitim Sitesi

Çehov Tarzı Hikâye Nedir? Çehov Tarzı Hikâye Hakkında Kısaca Bilgi

Çehov Tarzı Hikâye Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Çehov Tarzı Hikâye:

Olaydan çok insanın belli bir zaman dilimindeki durumunu anlatan, günlük ve sıradan olaylardan ve kişinin o anki ruhsal durumundan yola çıkan, duygu, tahlil ve gözlemin önemli olduğu hikâye tarzı; durum hikâyesi.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Çehov Tarzı Hikâye:

Kişisel, sosyal, düşünce, duygu ve hayallerin ön planda tutulduğu, merak öğesinin ikinci planda kaldığı hikâye çeşididir. Bu tip hikâyelerde zaman ve mekân anlatılmaktan çok sezdirilir.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Kitabe: Yazıt.

    Mazmun: Belli bir kavramı anlatan, onu düşündürüp çağrıştıran kalıplaşmış söz ve benzetmeler. Bir dizenin bir ifadenin taşıdığı ve onlardan herkesin anladığı gerçek ya da mecaz anlama, asıl anlamı yanında taşıyan bir isme, bir atasözüne, âyete, hâdise, olaya, bir şeyi onun özelliklerini çağrıştıracak sözcük ya da sözcük gruplarının veya dizelerin içine yerleştirmeye mazmun denir. Örnek: Çıhma yârim giceler ağyar te'nından sakın Sen meh-i evc-i melâhatsin bu noksândır sana Fuzulî (Sevgilim, gece yarıları dışarı çıkma, yabancıların ayıplarından sakın. Sen güzellik göğünün en yüksek yerindeki dolunaysın, gece çıkmak sana yakışmaz, kusur sayılır.) Fuzuli'nin bu beytinde sevgili, güzelliğin doruğundaki aya benzetiliyor. Ayın en güzel hali dolunaydır. Dolunay güneşin batmasından önce doğar. Dolunayın gece yarısı çıkması ay tutulmasıyla olabilir. Ay tutulduğunda noksandır, kusurludur, güzelliğini kaybeder. Fuzulî, bu beytinde "noksan" ve "ta'n" sözcükleriyle bir ay tutulması mazmunu yapıyor.

    Epizot: 1- Hikaye, roman veya şiirde ana konuya bağlı ikinci derecede olay; müzikte temaları birbirinden ayıran serbest yazılmış bölümler; tiyatroda bir aksiyona (harekete) katılmış ikinci derecede bir aksiyon; Yunan trajedisinin unsurlarını meydana getiren diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modern tiyatroda perde adıyla bilinir. 2- Bir roman, öykü ya da destanda olay örgüsü içinde başlıbaşına konusal bir bütünlük taşıyan ikinci derecedeki eylem ya da eylemler için Epizot kelimesi kullanılır.

    Cemiyyet: Birbirine uygun veya birbirine karşıt anlamlı sözcükleri bir arada bulundurma. Böyle sözlere cem'iyyetli adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü