Eğitim Sitesi

Cayro Pusula Nedir? Cayro Pusula Hakkında Kısaca Bilgi

Cayro Pusula Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Cayro Pusula:

Cayroskop esasından faydalanılarak yapılmış olan ve hakiki kuzeyi gösteren pusula. Cayro pusulalar arzın mıknatisiyetinden ve pusula yakınında bulunan madenlerin tesirinden ve elektrik akımlarından müteessir olmadığı için daima hakiki kuzeyi gösterir. Ana cayrodan alınan kollar ile geminin muhtelif yerlerine yavru cayro (Repeiter) pusulalar konulabilir. Bu faydaları dolayısıyla gemilerde kullanılması yarar sağlar. 

 

Denizcilik Terimi Olarak Cayro Pusula:

Elektrikle çalışan ve coğrafi kuzeye göre yön gösteren pusuladır.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Kerye: 1- İki halatı birleştirmek için veya halatın çımasına geçici kasa yapmak için [sadece madeni halatta] kullanılan cıvatalı mengene  2- Kopan tel halatları bir birine dikecek zaman bulamadığımızda tel halatları birbirine eklemekte veya tel halatlara kasa yapmakta kullanılan güverte malzemelerine denir.

    Koçboynuzu: Teknenin çeşitli yerlerine konulmuş, iki kolu olan ahşap veya metal parça. Bu parçanın kolları etrafına istenen halat dolanarak sabitlenir.

    Randa Yelkeni: Yelkenli bir teknede en geriye açılan yan yelkeni. Bumba, direk,seren ve güngörmez yakasından oluşan dörtgen yelken 

    Boş Almak: Gevşek bir halatı germek için fazlasını çekmek. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü