Eğitim Sitesi

Çaprazlama Nedir? Çaprazlama Hakkında Kısaca Bilgi

Çaprazlama Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Çaprazlama:

Bir cümlede ya da bir dizede daha önce geçen sözcüklerin sırasını, değişik ya da karşıt anlam verecek biçimde tersine çevirerek yineleme.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Çaprazlama:

Genetik olarak farklı erkek ve dişi bireyler arasındaki çiftleşme.

 

Biyoloji Terimi Olarak Çaprazlama:

Eşeyli üreyen canlılarda, erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleştirilmesiyle yavru bireyler elde edilmesi olayına çaprazlama denir.dersimiz.com Çaprazlama yapılmasının sebebi, karakterleri oluşturan allel genlerin yarısının dişiden (yumurta) ve yarısının da erkekten (sperm) alınmasıdır.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Tevârüd: İki şairin birbirinden habersiz aynı mısrayı veya beyti tesadüfen yazması.

    Pastoral: Çoban ve kır hayatını, köylerdeki yaşayış şeklini anlatan şiir. Grekler'in bukolik dedikleri bu türü Edebiyat-ı Cedide'ciler eş'ar-ırâiyâne (Çoban şiirleri) diye adlandırmışlardır. Pastoral şiir, süsten, kelime oyunlarından, yapmacılıktan uzak sade bir dille yazılır. Eski Yunan edebiyatında Theokrites ile Latin edebiyatında Vergillius, pastoral şiirin ilk ve en güzel örneklerini verdi.

    Tevhid: Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini işleyen kaside türü.

    Hâbname: Bir olay, bir kişiyle ilgili düşünceleri sanki rüyada görmüş gibi anlatarak yazılmış eserler. Hâbnameler nesir ya da nazım olabilir. Ziya Paşa ile Namık Kemal'in "Rüya" adlı eserleri bu türe örnektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü