Eğitim Sitesi

Bütçe Fazlası Nedir? Bütçe Fazlası Hakkında Kısaca Bilgi

Bütçe Fazlası Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Bütçe Fazlası:

1- Devlet gelirlerinin harcamalarından yüksek olması anlamına gelir.

2- Bir yıl içinde hükümet gelirlerinin hükümet harcamalarını aştığı miktar.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bütçe Fazlası:

Kamu gelirlerinin kamu harcamalarını aşan kısmı.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Dalgalı Kur Rejimi: Kurun büyük ölçüde piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirlendiği sistemi ifade eder. Döviz kurlarındaki aşırı oynaklığı ve/veya piyasa temellerinden kopuk hareketleri önlemek amacıyla merkez bankaları döviz alımı/satımı yoluyla piyasaya seyrek olarak ve sınırlı miktarlarda müdahale etmektedir. (Floating Exchange Rate Regime)

    Zaman Aşımı: Bir hakkın elde edilebilmesi için yasalarca belirlenen sürenin geçmiş olması.

    Devlet İç Borçlanma Senetleri Endeksleri: Bu tür menkul kıymetlere yatırım yapanlarının kıymetleri fiyat ve getirilerindeki gelişmeleri basit ve anlaşılabilir göstergeler yardımıyla izleyebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuşlardır. Ayrıca yatırımcıalrın sabit getirili menkul kıymetlere yaptıkları yatırımlar ile diğer yatırım seçenekleri arasında kolay karşılaştırma yapabilmelerini sağlar.

    Prefinansman Kredisi: İhracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı faaliyetler ile ilgili mal ve hizmet alımının finansmanında kullanılmak üzere, firmalar tarafından uluslararası piyasalardan sağlanıp Türkiye'deki bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla kullandırılan krediler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü