Eğitim Sitesi

Bot Nedir? Bot Hakkında Kısaca Bilgi

Bot Terimi Hakkında Bilgiler

Bilgisayar Terimi Olarak Bot:

1. Bot kelimesi robot kelimesinden türetilmiştir. Bir bot programı bağımsız olarak otomatik işleri gerçekleştirebilmektedir. Bot arama motorlarında kullanılan, web siteleri hakkında bilgi almak için kullanılanlar gibi masum olabilir. Fakat bot aynı zamanda daha farklı zararlı eylemlerin gerçekleştirilmesi için de kullanılabilir. Örneğin, bot bilgisayarınızdaki tüm bilgiye ulaşmak ve diğer kişi veya kurumlara karşı suç içeren eylemlerde kullanılabilir.

2. Sohbet amaçlı bir IRC kanalı üzerinde dinleme ve cevaplama programları için oraya özgü (o kanalın jargonuna ait) terim.

 

    Benzer Bilgisayar Terimleri

    TEXT-TO-SPEECH: Text-to-Speech (TTS) sistemleri yazılı metni karşı tarafa ses olarak iletmekte kullanılmaktadır. Bu sistemler vasıtasıyla Sesli Yanıt Sistemleri sadece rakamlar ve bir kaç kelimeyle kısıtlı kalmak yerine bilgisayara girilmiş olan tüm yazılı verileri sese çevirebilmektedir. şu anda kullanılan sistemlerin yapabildiği sadece yazılı veri halindeki sayıları sesli hale çevirmektir. Örneğin, 123 sayısı "yüz ... yirmi.... üç" olarak okunmakta ancak herhangi bir başka yazılı bilgi (isim ya da adres gibi) bu şekilde sese çevrilememektedir. Türkçe'ye uyarlanmış TTS sistemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla elektronik ortamda yazılı tüm metinler sesli olarak okunabilecektir. Yani ofis içi elektronik posta yoluyla (e-mail) gelen yazışmalarınızı ya da benzer diğer bilgileri evinizdeki telefondan sisteme okutabilirsiniz. Türkçe TSS sistemlerinin 1994'ün ilk yarısında çıkmaya başlamıştır.

    Feedbck: Bir mikrofonun kendi Hoparlörlerinden çıkan ses vasıtasıyla yeniden ses yaratma işlemi. Zil sesi ya da diğer tiz sesleri gibi.

    Input: Merkezi bir işlem ünitesine veya ünitesinde bilgi transferi için gerekli işlemler.

    Downsampling: Photoshop'da, bir resmin boyutlarının, piksel atılarak küçültülmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Bilgisayar Terimleri Sözlüğü