Eğitim Sitesi

Borda Seyir Fenerleri Nedir? Borda Seyir Fenerleri Hakkında Kısaca Bilgi

Borda Seyir Fenerleri Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Borda Seyir Fenerleri:

Gece yol alan bir teknenin her iki yanında taşıması gereken yeşil ve kırmızı seyir fenerleri.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Pala Çevirmek: Kürek çekilirken sudan çıkan küreklerin ikinci hamle için palalarını baş tarafa doğru götürürken palaların enli taraflarını su sathına paralel duruma getirmek için kürek topaçlarının el ile çevrilmesi. 

    Sintine: 1- Bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmıdır.  2- Tekne dibinin bordaya döndüğü yerde gemi içinde oluşan, bulunan çukurluk, yalak. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalan, gemi içinde sızan sularla makine ve kazan dairelerinden akan yağların toplandığı en alt kısım.

    Arya Sancak Zamanı: Milli sancakların akşamları güneşin batışı ile indirilmesi, arya edilmesi zamanı. Arya sancak zamanı, deniz almanaklarından hergün için hesap edilmek suretiyle bulunur. Seyir halindeki gemiler arya sancak zamanı gelmiş olsa da Milli sancaklarını gemi demirleyinceye kadar arya etmezler. Gündüzleri Milli sancağın arya edilmesi usulüne uygun törenle yapılır. Arya sancak zamanından sonra demirleyen gemilerde demirin fundosu ile birlikte Milli sancak hiçbir tören yapılmadan arya edilir. 

    Randa Bumbası: Randa yelkeninin altabaşo yakasını gerip açmaya yarayan ve çatalı mizana direğine dayanan güverteye paralel seren.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü