Eğitim Sitesi

Biyolojik Birikim Nedir? Biyolojik Birikim Hakkında Kısaca Bilgi

Biyolojik Birikim Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Biyolojik Birikim:

Çeşitli zehirli maddelerin besin zincirini meydana getiren çeşitli trofik basamaklardaki canlıların dokularında birikmesi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Birikim:

Ekosistemlerde madde ve enerji akışı besin zinciriyle gerçekleşir. Dolayısıyla toprağa, havaya ya da suya karışan toksik (zehirli) maddeler besin zinciri aracılığıyla canlıların vücuduna alınır. Bu maddelerin bir kısmı vücuttan atılırken bir kısmı vücut dokularında birikir. Bu birikimin besin piramidindeki canlılarda aşağıdan yukarı gidildikçe vücutta birikmesi olayına biyolojik birikim adı verilir. Biyolojik birikimin temel nedeni endüstriyel kimyasal ürünlerdir. Örneğin, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar, yalnızca besin içinde birikmez havaya, suya toprağa da karışır. Bu şekilde tüm besin zinciri etkilenir. Bu öyle bir şeydir ki, Afrika'da kullanılan bir böcek öldürücü, havaya, suya karışarak kutuplardaki bir kuşa kadar ulaşabilir.

Ayrıca besin zinciri nedeniyle, besin piramidinin bir üst basamağını oluşturan canlıda birikim artar. Çünkü bir çekirge birden fazla otla beslenir. Bir kuşsa birden fazla çekirge yer. Bu ekosistemin bozulmasına neden olur. İnsan türü de biyolojik birikimden etkilenir. Birçok uzman denizlerdeki ağır metal kirlenmesine işaret ederek "Büyük balıkların yerine küçük balıkları tercih edin." uyarısında bulunur.

Doğa kendini sürekli yeniler. Atıkları yok eder. Ancak biz bu yenilenmeye izin vermezsek biyolojik birikim nedeniyle insan türü dahil birçok canlı türü tehdit altında yaşar.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Kolesistokinin: İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.

    Teleskop: 1. Çok uzaktaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü, içbükey bir aynadan yapılmış merceğin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik cihaz. 2. Sonsuzdaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü iç bükey bir aynadan yapılmış merceğinin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik cihaz. 3. Gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik aygıt, gözlemci.

    Dalma-Batma Bölgesi: Bir levhanın diğerinin altına daldığı levha sınırı.

    RNA( Ribo Nükleik Asit ): Hücre sitoplazmasında bulunan,protein sentezinde rolü olan nükleik asit çeşidi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü