Eğitim Sitesi

Bilim Nedir? Bilim Hakkında Kısaca Bilgi

Bilim Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Bilim:

1. Olaylar arasındaki değişmez genel ilkeleri ortaya koyan, birtakım yöntemlerle elde edilmiş sistemli bilgiler bütünü.

2. Gözlem ve deneyle fiziksel dünyanın yapısını ve işleyişini sistemli olarak araştıran ve inceleyen bilgi etkinliğidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bilim:

1- Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir konuya yönelen bilgi edinme ve araştırma süreci.

2- Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.

Önemli Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Farabi, Biruni, Harezmi, İbni-i Rüşd, İbn-i Haldun, İbn-i Sina, Ömer Hayyam vs.

 

Biyoloji Terimi Olarak Bilim:

Tarafsız gözlem ve deneylerle geliştirilen, daha ileri gözlem ve deneylere açık olan birbirine bağlı kavramlar dizisidir.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Bilim:

1. Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.

2. Türlü duygusal yaşantıların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabalara verilen ad.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bilim:

Evrenin ya da olayların bir bölümü hakkında deneye dayalı ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarma süreci ve bu yolla elde edilen bilgilerin bütünüdür.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Olumsuz Aktarma: Daha önce yapılmış bir öğrenmenin başka bir durumdaki öğrenmeyi zorlaştırması. İki durumdaki davranışlar farklı olduğunda ortaya çıkar.

    Safsata (Sofizma): Yanlış öncüllerden yanlış sonuç çıkartmak ya da doğru öncüllerden kıyasın kurallarına uymayarak yanlış sonuç çıkartmaktır. Örnek : Bütün büyük futbolcular ünlüdür. Türkan Şoray futbolcu değildir. O halde Türkan Şoray ünlü değildir. Ya da, Az bulunan şeyler kıymetlidir. Kör at az bulunur. O halde kör at kıymetlidir.

    Yetenek: 1- Bir becerinin kazanılmasına ilişkin gizil gücü veya önceden kazanılmış beceriyi ifade eden genel terim. 2- Eğitimden yararlanma gücü.

    Çokçuluk (Pluralizm): 1. Varlıkların, olayların gerçekliğin, hakikatin açıklamasında birden fazla ilkenin temelde bulunduğunu ileri süren öğreti, monizmin zıttı. 2. Gerçekliğin açıklamasının birden çok ilkeyle mümkün olduğunu ileri süren görüştür. Örneğin Empedokles’e göre ana madde toprak, ateş, hava ve sudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü