Eğitim Sitesi

Beytül Hikme Nedir? Beytül Hikme Hakkında Kısaca Bilgi

Beytül Hikme Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Beytül Hikme:

Abbasi halifesi Memun tarafından 830 yılında Bağdat'ta yapılan bilimler akademisidir. Kelime anlamı "bilgelik evi" dir. Beyt'ül Hikme'de sadece çeviri eserler yapılmadı. Bununla birlikte tıptan felsefeye, kimyadan fiziğe kadar birçok alanda büyük alimlerin yetiştirildiği bir yer oldu. Bu alimlere dönemin halifesi tarafından çevirdikleri eserlerin ağırlığınca altın ödendi ve maaş bağlandı. Kitaba ve ilme önem veren Abbasi halifelerinden olan Harun Reşit sırf kitap toplamak için seferlere çıkmıştır. İlmi toplantılara başkanlık yapmıştır. Daha sonra bu akademiden giden eserler Avrupa'da Rönesans'ın oluşmasına büyük katkı sağlamıştır.
Gün gelir ve İslam medeniyetinin Bağdat'ta yükselen güneşi kaybolmaya yüz tutar. 1258 yılında Moğol hükümdarı Hülagu'nun Bağdat'ı işgal etmesiyle Beyt'ül Hikme'de yıkılır. Oluşturulan eserler Dicle Nehri'ne atılır ve rivayet odur ki Dicle Nehri'nde günlerce mürekkep akar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Linç: Birden çok kişinin kendilerine göre suç olan bir davranışından dolayı herhangi bir kişiyi yargılamaksızın yumrukla, taşla, sopayla döverek öldürmesidir.

    Tabgu: Eski Türklerde tapılan şey: Güneş, ay, yıldızlar, gök gürlemesi, şimşek gibi tabiat güçleri.

    Çıplak: 1- Tersane mensuplarından bir kısmına verilen unvan idi. 2- Yeniçerilerde hizmete girmek üzere nöbete soyunan neferler için kullanılan bir deyim.

    Konjonktürel İttifak: Bir devletin içinde bulunduğu dönemin şartları doğrultusunda, kendi menfaatlerini gözeterek kurduğu dostluk (çıkar) ilişkisidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü