Eğitim Sitesi

Berat Nedir? Berat Hakkında Kısaca Bilgi

Berat Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Berat:

1-Osmanlı Devleti'nde bir göreve atanan, aylık bağlanan, san, nişan veya ayrıcalık verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

2-Borçtan, suç ve cezadan kurtulmaktır. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının onbeşinci gecesine de Berat gecesi denir.

 

Tarih Terimi Olarak Berat:

1. Osmanlı Devleti'nde padişahın kişilere verdiği emir, hüküm ve yetki içeren belgedir. Fermanın berattan farkı onun, devletle ilgili olmasıdır.

2. Bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge.

3. Osmanlı döneminde, bir göreve getirilen, aylık bağlanan, ayrıcalık, nişan ya da san verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Berat:

Borçtan, suç ve cezadan kurtulmaktır. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının onbeşinci gecesine de Berat gecesi denir.

 

Hukuk Terimi Olarak Berât:

rütbe, nişan ve imtiyaz verildiğini bildiren ferman

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Berat:

Osmanlı Devletinde bir göreve tayin ya da unvan verilmesi nedeniyle verilen ferman.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Berat:

Osmanlı Devleti teşkilatında bazı vazife, hizmet ve memuriyetlere, tayin edilenlere vazifelerini icra etmek üzere, padişahın tuğrası ile verilen mezuniyet veya tayin emirleri.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Deprem: 1- Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, zelzele. 2- Yerkabuğunu oluşturan plakaların zayıf bölgelerinde meydana gelen kırıklar sonucu yer kabuğunda meydana gelen sarsıntı.

    Rakım: Bir yerin deniz seviyesine göre yüksekliği.

    Hareketlerle İletişim: Hareketlerle İletişim: Jest, mimik ve çeşitli hareketlerle sağlanan iletişimdir. Sözsüz veya Beden dili ile iletişim de denilebilir. Hareketlerle iletişim sağlarken insanlarla aynı kültürden olmamız gerekir. Aksi takdirde yapacağımız hareketlerin yanlış anlaşılması kaçınılmazdır. Bu tür iletişim yolunu genellikle işitme engelli insanlarımız kullandığı gibi işitme problemi olmayan insanlarımız da kullanabilmektedir. Selam veren bir insana başımızı sallamamız gibi.

    Sosyal: İnsanın toplum hayatındaki yeri, rolü, birbirleriyle ilişkileri ile ilgili olan demektir. "Sosyal hayatta neler yapıyorsun? Sinemaya gidiyor, Erdemirspor'da futbol oynuyorum." "Sosyal devlet ne yapar? Sosyal devlet toplumun eğitim, sağlık, yiyecek, giyecek, barınma, birlikte yaşama, çalışma hayatı ve geçinme, sendika kurma ve örgütlenme, spor yapma, emeklilik, yaşlıların korunması vb konularda vatandaşlarının haklarını korur." "Sosyal devlete örnekler verir misiniz? Osmanlılar'ın medrese yapmaları, Selçuklular'ın imarethane yapıp fakirleri doyurması, darüşşifalarda hastaların iyileştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin huzurevleri kurması vs..."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü