Eğitim Sitesi

Belirli Geçmiş Zaman Nedir? Belirli Geçmiş Zaman Hakkında Kısaca Bilgi

Belirli Geçmiş Zaman Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Belirli Geçmiş Zaman:

Di'li geçmiş zaman. Bilinen geçmiş zaman ya da görülen geçmiş zaman da denir. İşin anlatıştan önce gerçekleştiğini bildiren zaman, "-di" eki ile yapılır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Basit Cümle: 1- Tek yargı bildiren, içinde herhangi bir fiilimsi bulunmayan ve bir yüklemi olan cümlelerdir. Örnek : Yanımıza biraz yiyecek alalım. 2- Bir düşünceyi bir duyguyu veya bir oluş ve kılışı tek bir yargı hâlinde anlatan ve en az bir yüklemden oluşan cümle türü.

    İkilemeler: Anlamı ve anlatımı güçlendirip pekiştirmek amacıyla aynı ya da sesleri birbirine benzeyen sözcüklerin art arda yinelenmesiyle oluşan söz gruplarına ikileme denir. Örnek : Güzel mi güzel kız Demet demet çiçek Çuval çuval fındık Çıtır çıtır simit Ağlaya sızlaya bir hal olmak Güle güle ölmek Varını yoğunu ortaya çıkartmak İyi kötü (bilmek) Aşağı yukarı (anlamak) Hemen hemen (bitirmek)

    Yükleme durumu: Geçişli fiil taşıyan bir cümlede fiilin doğrudan doğruya etkilediği yani fiildeki işlevin etki bakımından üzerine yüklendiği adın içinde bulunduğu durum. Türkçede bu durum ya eksiz yahut da yalın veya iyelik ekleriyle genişletilmiş adlardan sonra gelen +(y)ı/+(y)u eki ile karşılanır: iş bulmak, ağaçlar+ı budamak, istedik+im+i getirdi gibi. Ancak, bu ek üçüncü şahıs teklik ve çokluk iyelik eklerinden sonra araya bir zamir n'si alarak +nı/+nu biçimine girer; Arkadaşımın yeni ev+i+ni gezdim.

    Argo: 1- Genel dilin sözcüklerine yan anlamlar kazandırarak genel dilden ayrılan, bir meslek ya da topluluk arasında kullanılan özel dile argo denir. Argo, tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbekleri ve deyimlerden de oluşabilir. Örnek : Okutmak (elden çıkarıp - satmak) racon (adet - usül) şabanlık (aptallık - sersemlik) keklemek (kandırmak - aldatmak) 2- Kullanılan ortak dilden ayrı olarak belirli toplulukların, ses bilgisi, yapı bilgisi, söz dizimi ve anlam bakımından özellikler gösteren dili veya sözcük dağarcığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü