Eğitim Sitesi

Başkanvekili Nedir? Başkanvekili Hakkında Kısaca Bilgi

Başkanvekili Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Başkanvekili:

TBMM Başkanının yerine Genel Kurul oturumlarını yöne- ten Başkanlık Divanı üyesidir. 4 başkanvekili bulunmaktadır ve başkanvekillerinin hangi birleşimleri yöneteceklerine Başkan karar verir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Başkanvekili:

Bkz. Meclis başkanvekili

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Yasama Sorumsuzluğu: TBMM üyelerinin Meclis çalışmalarında kullandıkları oylardan, sarf ettikleri sözlerden, açıkladıkları düşüncelerinden ve o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclis'çe aksi bir karar alınmadığı sürece bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulmamaları, hukuki ve cezai bir takibata maruz kalmamalarıdır.

    Siyasi Parti Grubu: TBMM'de en az 20 milletvekili bulunan siyasi partinin oluşturduğu gruptur. Söz konusu 20 milletvekilinin aynı partiye mensup olması gerekir; bağımsızların veya birden fazla siyasi partiye mensup milletvekillerinin, sayıları 20'ye ulaşsa dahi bir araya gelerek grup kurmaları mümkün değildir. Siyasi parti grupları Başkanlık Divanı'nda ve komisyonlarda üye sayılarının oranlarına göre temsil edilirler ve Meclis'in tüm faaliyetlerine güçleri oranında katılırlar.

    Gizli Oylama: Milletvekilinin hangi yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belli olmadığı oylama şeklidir. Üzerinde hiçbir işaret bulunmayan beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli yuvarlak pulların milletvekilleri için hazırlanan özel kabinlerde zarfa konularak ve kürsü önündeki kutuya atılarak gerçekleştirilir.

    Kamu: Halk hizmeti gören devlet organlarının tümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü