Eğitim Sitesi

Ba's Nedir? Ba's Hakkında Kısaca Bilgi

Ba's Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ba's:

1- Diriltme, uykudan uyandırma, topraktan çıkarma, canlandırma, ihya.

2- Peygamber gönderme, elçi seçme.

3- Kıyametten sonra İsrafil'in sûra ikinci kez üfürmesiyle beraber Allah'ın insanları hesaba çekmek üzere yeniden diriltmesi, Yeniden diriliş hem ruh hem bedenle olacaktır. Ba's'a, ölümden sonra diriliş anlamında "basubadelmevt" de denir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ba's:

Öldükten sonra dirilmektir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ba's:

Yeniden dirilme, diriltme.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Berat Kandili: Aslı Beraet olan kelime sözlükte "Bir borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulmak; temize çıkmak; uzak olmak" gibi anlamlara gelir. Ramazan ayından hemen önceki ay olan Şaban ayının tam ortası yani 15. gecesi için kullanılan bir tabirdir. Berat gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılan, rahmet ve af gecesi, mü'minlerin dualarının kabul, günahlarının af olduğu bir zaman dilimidir.

    Fevat: Sözlükte yitirmek, zamanını kaçırmak anlamlarına gelen "fevat", süresi içinde Arafat vakfesine yetişememek, vakfenin zamanını kaçırmak demektir.

    Tekvin: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Yüce Allah yegâne yaratıcıdır. O, ezelî ilmiyle bilip dilediği her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır. Yaratmak, rızık vermek, diriltmek, öldürmek nimet vermek ve şekil vermek tekvin sıfatının sonuçlarıdır.

    Seferi (Yolcu): En az 90 km. uzağa giden ve orada en fazla 15 gün kalmaya niyetlenen kimse, yolcular 4 rekatlı farz namazları iki rekat olarak kılarlar, Cuma ve bayram namazı kılmayabilirler, kurban kesmeyebilirler, oruçlarını kazaya bırakabilirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü