Eğitim Sitesi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Nedir? Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Hakkında Kısaca Bilgi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Bankalararası Kart Merkezi (BKM):

Banka kartları ve kredi kartlarının takas ve mutabakatını sağlamak üzere 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığında kurulmuş olan, tüzel kişiliği haiz bir ödeme sistemidir. BKM aracılığıyla bankalar birbirleri adına yaptıkları kredi kartı ve banka kartı ödemelerinin takasını ve mutabakatını sağlamaktadır. BKM netleştirme usulüne göre çalışmaktadır ve netleştirme sonucu oluşan borçların mutabakatı TCMB İstanbul Şubesi nezdinde bulunan hesaplar üzerinden gerçekleşmektedir. (Interbank Card Center - ICC)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Kalanını İptal Et (KİE): Fiyat ve miktarın girildiği ancak işlem kısmen veya tamamen gerçekleşmezse işlem görmeyen kısmın ekranda pasif olarak görünmeyerek sistem tarafından otomatik olarak iptal edildiği emir türüdür.

    Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu: Faizsiz esasa dayalı kısa vadeli ve yüksek kredi notuna sahip likit varlık ihtiyacının karşılanması amacıyla kısa vadeli finansal araç ihraç ederek İslami finansal hizmetler sunan kuruluşlar arasındaki uluslararası likidite yönetimini en az maliyetle ve İslami esaslara uygun şekilde kolaylaştırmak üzere 2011 yılı başında faaliyetine başlayan uluslararası kuruluştur (International Islamic Liquidity Management Corporation - IILM)

    Kısa Pozisyon: Yatırım saikiyle, gelecekte fiyat düşüşü olacağı beklentisiyle, belirli bir an itibariyle sahip olunmayan finansal araçların satılması durumunu ifade eder (Bir finansal aracın satılması anlamında kullanıldığı durumlar da mevcuttur).

    Özkaynak Verimliliği: Bir şirketin özkaynağını kullanarak oluşturduğu net kar rakamını gösterir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü