Eğitim Sitesi

Banço(Banjo) Nedir? Banço(Banjo) Hakkında Kısaca Bilgi

Banço(Banjo) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Banço(Banjo):

Çoğunlukla Amerikan gezginci halk şarkıcılarının kullandığı beş, ya da daha çok telli çalgı. İlk caz orkestralarında gitar yerine kullanılırdı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Melograph (Melograf): Nota yazma makinesi. İlk defa Onsekizinci Yüzyılda M. von Creed ve J. F. Unger tarafından yapılmıştır. Tuşları piyano gibi olup bütün sesleri yazabilir. 1906'da Kromar, 1913'te Koppensteiner tarafından en iyi ve kullanışlı şekli yapılmıştır.

    Bayati: Türk müziğinde kullanılan basit bir makam.

    Porte: Notaların üzerine yazıldığı beş çizgi, dört eşit aralıktan oluşan şekle porte ya da dizek adı verilir. Notalar portenin üzerinde aldıkları yere göre birbirinden ayırt edilir. Portée (Fr.).

    Beste: 1- Bir müzik yapıtını oluşturan ezgilerin tümü, bir müzik eseri anlamına gelir, kompozisyon karşılığıdır. 2- Herhangi bir musiki parçasına beste denir. Bir peşrev, bir şarkı, bir senfoni birer beste sayılabilir. Türk musikisinde beste şu manalarda kullanılmıştır. a) Kompozisyon, yani her musiki parçası birer bestedir. b) Bestenîgar, beste-hisar, beste-isfahan, makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır. c) Bir form adı olarak beste, dini ve din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tespitlerinden birinin özel adıdır. Kısaca beste; güfteli veya güftesiz kulağa hoş gelen melodilerin, notaların bir araya getirdikleri, bestekârın duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü