Eğitim Sitesi

Balıkgözü Objektif Nedir? Balıkgözü Objektif Hakkında Kısaca Bilgi

Balıkgözü Objektif Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Balıkgözü Objektif:

1- Düz çizgilerin kıvrılması şeklinde bir bozunmaya yol açan çok geniş açılı objektiflerdir. Balıkgözü objektifler, fotoğrafın bir ucundan diğer ucuna dairesel bir görüntüde 180 derecelik bir açıyı kapsayarak, genelde tüm görüş alanının çekilebilmesine olanak vermektedirler. (fish-eye lens)

2- Çoğu zaman görüş açısı 100º nin üzerindeki geniş açılı (çok kısa odak uzunluklu) objektiflere verilen genel ad. Bu objektiflerin kimileriyle 180º görüş açısı elde edilebilmektedir. Bu tür objektiflerin verdikleri görüntüde ise aşırı bir görüntü bozulması (dairesel görüntü) söz konusudur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Microdrive: IBM'in geliştirdiği minyatür bir hafıza ünitesidir. ya da hard-disk'tir denebilir. Compact Flash tip II büyüklüğünde olup 170MB, 340MB, 512MB ve 1GB lık farklı büyüklükte olanları vardır. Panasonic'in geliştirdiği ve çok ufak olan SD hafıza kartlarından sonra değerini yitirmiştir denebilir.

    Kablo Deklanşör: Titremeyi engellemek üzere tripod üzerindeki bir fotoğraf makinesine dokunmadan, uzaktan fotoğraf çekmeyi sağlayan mekanik veya elektronik kablo.

    Objektif Kaplaması: Objektiflerde çeşitli nedenlerle oluşan yansımaları gideren ve merceklerin yüzeylerine çok ince tabakalar halinde yapılan magnezyum florür kaplaması.

    Over Exposure (Aşırı Pozlama): Resmin çok fazla pozlanmasını yani neredeyse bembeyaz şekilde pozlanmasını ifade eder ki bu tür resimleri yazılımlar ile bile düzeltmek mümkün değildir. Dijital fotoğraf makinelerinde bu tür bir durumla karşılaşıldığında kullanıcı yanıp sönen bir yumruk işaretiyle ikaz edilir. Genelde ortamdaki ışık değeri ya gereğinden çok az veya fazladır ya da objektif pozlama yapılan nesneye odaklama yapamayacak kadar yakın veya uzakta bulunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü