Eğitim Sitesi

Bakteri Nedir? Bakteri Hakkında Kısaca Bilgi

Bakteri Terimi Hakkında Bilgiler

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Bakteri:

Gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük, tek hücreli ve mm'nin 1/1000'i büyüklüğünde mikroorganizmalar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bakteri:

1. Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimde olan, bölünerek çoğalan, tek hücreli mikroskobik canlı.

2. Bir hücreden oluşmuş hücre çekirdeği olmayan canlı türü.

3- Monera aleminde yer alan zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri bulunmayan prokaryotik yapıdaki en ilkel tek hücreli canlı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Bakteri:

1. Asidik sıcak kaplıca sularından radyoaktif atıklara kadar tüm karasal ve sucul çevrelerin yanı sıra bitki ve hayvanlarda da yaşayabilen, hastalıklara neden olabilen, biyojeokimyasal çevrimlerde yaşamsal öneme sahip, genellikle birkaç mikrometre büyüklükte, küreden çubuğa veya spirale kadar değişik biçimlerdeki prokaryot organizmalar.


2. Prokaryot hücre yapısına sahip, mikroskopla görülebilen yararlı olanlarının yanı sıra birçoğu çeşitli hastalıklara sebep olan bir hücreli canlı.

3. Monera aleminde yer alan zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri bulunmayan prokaryotik yapıdaki en ilkel tek hücreli canlı.

4. Zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği, organelleri bulunmayan bir hücreli mikroorganizmadır.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Bakteri:

1. Mikroskop kullanmadan görülemeycek kadar küçük tek hücreli basit yapılı canlı. Zararlı ve zararsız olanları bulunur.

2. Toprakta, suda, canlılarda bulunan çürüme, mayalanma ya da hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi kıvrık biçimde olan, bölünerek çoğalan, tek hücreli canlı.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Bakteri:

1- Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; bazı bakteriler ise, faydalıdırlar: Örneğin, toprağın nitrojen yapıcı bakterileri. Bakteriler, şekillerine göre sınıflandırılabilirler: Coccus'lar yuvarlak, bacillus'lar çubuksu, vibrio'lar virgül şeklinde, spirillum'lar dalgalıdır.

2- Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimli olan, bölünerek çoğalan, klorofilli ya da klorofilsiz tek hücreli canlı.

3- Zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri olmayan, toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açabilen mikroskobik bir hücreli organizma.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Bakteri:

Monera âleminde yer alan zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri bulunmayan prokaryotik yapıdaki ilkel tek hücreli canlı.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Bakteri:

Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; bazı bakteriler ise, faydalıdırlar.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bakteri:

Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimde olan, bölünerek çoğalan, klorofilsiz, tek hücreli canlı.

 

    Benzer Mutfak - Yemek Terimleri

    Krep: Yumurta, süt un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak yapılan tatlı veya tuzlu yiyecek.

    Harç: Garnitür, sos, iç veya pişirme suyu olarak ayrı bir kapta hazırlanıp yemeğin üzerine veya içine karıştırılan malzeme.

    Avitaminoz: Vitamin yetersizliği.

    Kirş: Vişne ve kirazdan yapılan, su renginde olan alkol veya içki (pastacılıkta kullanılır).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Mutfak - Yemek Terimleri Sözlüğü