Eğitim Sitesi

Bağlı Genler Nedir? Bağlı Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlı Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağlı Genler:

Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı genler denir.

 

Genetik Terimi Olarak Bağlı Genler:

Gelişmiş mikroskoplarla yapılan gözlemler, bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Aynı kromozom üzerinde bulunan bu genlere bağlı genler adı verilir. Bağlı genler, mayoz sırasında bir parça değişimi olmazsa bağımsız olarak ayrılamazlar ve dölden döle birlikte geçme eğilimi gösterirler.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Dioik: 1. İki evcikli. Bir birey üzerinde dişi, bir başkası üzerinde erkek çiçekleri bulunan bitki türleri. 2. Vücudunda dişi veya erkek üreme organlarından sadece birini bulunduran canlı, ayrı eşeyli.

    Epitel: 1. Vücut dış yüzeyini, organların iç yüzeyini örten hayvansal doku. 2. Hayvanlarda organizmanın vücut dışını ve iç organlarını astarlayan doku.

    Deuterostomia: Blastopor, ağız yerine anüsü oluşturur. Ağız daha sonra şekillenir. Genellikle, enterosöl sölom ve radial segmentasyon ile birlikte anılır.

    Ozmoz: Hücre zarından suyun difüzyonudur. Yani su yoğunluğu çok olan ortamdan az yoğun olan ortama geçişine, kısaca yoğunluk farkıyla oluşan su hareketine ozmoz denir. Geçiş hücre içine ve dışına doğru aynı oranda ve hızda olur. Yoğunluk eşitlenince geçiş durur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü