Eğitim Sitesi

Bağlı Cümleler Nedir? Bağlı Cümleler Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlı Cümleler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlı Cümleler:

Ve, veya, ama, da, fakat, halbuki, lakin, meğer vb. bağlaçlardan biri ile birbirine bağlanmış olan ve aralarındaki anlam ilişkisi de bu bağlaçlarla sağlanan bağımsız cümlelerden oluşmuş cümleler: Doktor kendisiyle konuşmak isteyenlerin bulunduğunu anlamıştı; fakat bunları görmemezlikten geldi. (T: Buğra, Küçük Ağa, s.127)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ünlem: Konuşanın korku, sevinç, acıma, şaşkınlık gibi her türlü duygu ve heyecanını etkili ve kısa bir biçimde anlatmaya, seslenmeye, çağırmaya yarayan ve kısmen bağımlı kelimeler sınıfına giren kelime veya kelimeler: a!, e!, ah!, ay! vb.

    Kökteş: Aynı kökten gelen çeşitli yapı ve görevdeki sözcükler.

    Karşılaştırma Zarfları: Bir fiilin, sıfatın veya zarfın derecesini belirten zarf. Bu derecelendirme, sıfatlarda olduğu gibi "eşitlik", "üstünlük" ve "en üstünlük" şeklinde üç derece üzerinde gösterilir. Eşitlik derecesi gibi, kadar, denli edatlarıyla, üstünlük daha, en üstünlük en kelimeleriyle yapılır.

    Devrik (Kuralsız) Cümle: Yüklemi sonda bulunmayan cümledir. Bu tür cümleler daha çok şiir dilinde ve konuşmalarda görülür. Örnek : Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal. Gülme komşuna, gelir başına.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü