Eğitim Sitesi

Bağlam Nedir? Bağlam Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlam Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlam:

İletişim öğelerinin oluşturduğu bütün.

 

Edebiyat Terimi Olarak Bağlam:

1- Bir sözcüğün cümle, cümlenin paragraf, paragrafın metin içindeki yerini belirleyen, ondan önce veya sonra gelen sözkonusu sözcük, cümle ya da paragrafın anlamını, değerini belirleyen öğeler bütünü.

2- Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya birimin tümü; kontekst.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Bağlam:

Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya birimler bütünü, kontekst.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Bağlam:

Bir düşüncenin, bir yapıtın, bir öğretinin bölümleri arasındaki çelişmeye yer vermeyen bağlantı.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yaklaşma Fiili: A'lı zarf-fiil biçimindeki bir esas fiille bu esas fiildeki oluş ve kılışın, istenmediği halde gerçekleşmesine çok yaklaşıldığı kavramını veren yaz- yardımcı fiilinin birleşmesinden oluşmuş tasvir fiili: düşeyazmak, öleyazmak vb.

    Lehçe: 1. Bir ana dilin, ses, yapı ve söz dizimi bakımlarından büyük ayrılık gösteren kolu. 2. Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri: Türkçenin Anadolu, Azeri, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi.

    Takı: Ek.

    Birinci Çoğul Kişi: Sözü söyleyen kişiler. Biz kişisi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü