Eğitim Sitesi

Bağıl Bolluk Nedir? Bağıl Bolluk Hakkında Kısaca Bilgi

Bağıl Bolluk Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bağıl Bolluk:

Bir topluluk içinde istenilen tek bir çeşidin bolluğunun bütün niceliğe oranı. "Mutlak bolluk" için verilen örnekte, göktaşında demirin bolluk oranı 50/550, yıldız tayfında metal çizgilerinin bolluk oranı 25/180 dir. Bir bölgede 120 yıldızın parlaklığı ölçülmüş, 8 ve 9. uncu kadirler arasında 35 yıl sayılmışsa, bu aralık için yıldız bolluğu 35, bolluk oranı 35/120 dir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    BIOPAN (Uzaya Mikroorganizma Taşıma Projesi): Uzayda biyolojik denemeler projesidir. 1992-1999 yılları arasında BIOPAN Dünya yörüngesinde Rus uydusu üzerinde dört görev gerçekleştirmiş, on altı deneme yapmıştır. Bu çalışmanın amacı mikroorganizmaların uzayda yaşayabilirliklerini araştırmak, aynı zamanda radyasyon ile vakuma maruz bırakılan ve sadece vakuma maruz bırakılan hücrelerdeki DNA hasarını tespit etmektir.

    Atmosfer Araştırma Uyduları: Atmosfer araştırma uyduları, uzaya gönderilen ilk uydulardandır. Atmosferi inceleme amacıyla yörüngeleri oldukça alçak seviyelidir.

    Aydınlık: Bir yüzeyin ya da ortamın ışıklı olması hali.

    Uzay Bilimleri: Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir. Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz: 1. Astronomi 2. Astrofizik 3. Kozmoloji 4. Yıldız Bilimi 5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi 6. Astrobiyoloji 7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi 8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü