Eğitim Sitesi

Ayyılı Nedir? Ayyılı Hakkında Kısaca Bilgi

Ayyılı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ayyılı:

Ay'ın on iki kez yeniaydan yeniaya gelmesi için geçen süre (354g 8sa 49dk).

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    Ayrıksı Yıl: Yer'in kendi yörüngesindeki günberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zaman farkı (365g 6sa 13dk 53sn).

    Merkür Gezegeni: - Güneş'e en yakın gezegendir. - 4879 km çapıyla Güneş sisteminin en küçük gezegenidir. - Güneş çevresinde en hızlı dolanan gezegendir. - Yüzeyine en fazla meteor çarpan gezegendir. - Atmosferi yoktur. - Yüzeyinin sıcaklığı -173⁰C +427⁰C arasındadır. - Çapına göre büyük bir çekirdeğe sahiptir. - Kütle çekimi ve yer çekimi ivmesi azdır.

    Zaman Büyümesi: Bağlılık kuramına göre devinmeden ileri gelen, hıza bağlı olarak artan zaman genişlemesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü