Aydınlatma Gücü Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aydınlatma Gücü:
1- Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür.
2- Işık veren bir cismin bir saniyede bütün yüzeyinden dışarı saldığı toplam ışınım enerjisi.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:
Ayar Yıldızı: Gökyüzünün çeşitli bölgelerinde, parlaklıkları kesin olarak saptanmış, belirli parlaklık dizgelerine bağlanmış yıldızlara verilen ad. Harvard dizgesin
İkili Yıldız: Birbirine kütleçekimiyle bağlı, iki yıldızdan oluşan sistem.
Ortalama Güneş Günü: Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin
Akanyıldız: Yerin atmosferine girince sürtünmeden dolayı ısınarak akkor haline gelen ve ardında bir ışık çizgisi bırakarak geçen meteor.
Oort Bulutu: 1- Güneş Sistemi'nin küresel olarak saran, kuyrukluyıldızların zamanlarının büyük bölümümü geçirdikleri bölge.
2- Pluto yörüngesinin çok dışında Gü
Etkin Sıcaklık: Bir ışık kaynağının birim yüzeyinden birim zamanda saldığı enerjiye eşit enerji salan bir karacismin sıcaklığı.
Cüce Yıldız: yarıçapı Güneş'inkinden küçük olan yıldız. Sıcaklığı rengini belirler (soğuk yıldızlar kırmızı, sıcak yıldızlar mavidir)
Anlık Enlem: Bir yerin herhangi bir andaki enlemi.