Eğitim Sitesi

Ayça Nedir? Ayça Hakkında Kısaca Bilgi

Ayça Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ayça:

Ay'ın yarım daireden daha küçük görünüşü.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ay Yılı: Ay'ın yeni ay evresinden art arda iki geçişi arasındaki süreye "kavuşul ay" denir. Kavuşul ay süresi yaklaşık 29,5 gündür. 12 kavuşul ay süresine "ay yılı" denir. Ay yılı 354 gündür.

    Alçalma: Kabarma-alçalma olayında suların indiği dönem.

    Astroid: Güneş sistemi'nde, çoğunlukla Mars ve Jüpiter arasındaki astroid kuşağında bulunan, ama bazıları (örneğin Apollo astroidleri) Dünya'nın yörüngesiyle kesişen yörüngelerde ilerleyen, çapları üçyüz kilometre kadar olabilen kaya parçaları.

    Bulutsu (Nebula): 1- Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hâle gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Orion (avcı), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır. 2- Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü