Eğitim Sitesi

Avangard Nedir? Avangard Hakkında Kısaca Bilgi

Avangard Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Avangard:

Fransızca askeri bir terim olan öncü birlik sözcüğünden gelir. Gerek Fransızca'da gerek diğer dillerde kültür, sanat ve politika ile bağlantılı olarak, yenilikçi veya deneysel işler veya kişiler anlamına gelir.
Avangart sanat, kültür, gerçeklik tanımları içindeki kabul edilmiş normları sarsıp sınırlarını değiştirmeyi amaç edinir. Bu normlar sosyal reformdan estetik deneyimlerin değişimine kadar çeşitlilik gösterebilir. (Fransızca: avant-garde, avangard)

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Fresk: 1. Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme. 2. Taze kireç sıva üzerine toprak boyalarla yapılan duvar resmi.

    Yarım Kubbe: Orta kubbenin ağırlığını ve yanlara itme kuvvetini duvarlara aktaran dörtte bir küre biçimindeki örtü sistemi.

    Niş: 1. Duvarda küçük ölçüde ve düzgün girinti. 2. Kendisinden geniş bir mekâna açılan ve duvar içine oyulmuş genellikle üstü kemer ya da mukarnas ile örtülü girinti ya da hücre.

    Ehl-i Hiref: Osmanlı sanat üsluplarının belirlenmesinde ve sanat akımlarını yönlendiren etkili sivil toplum hareketidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü