Eğitim Sitesi

Availability Nedir? Availability Hakkında Kısaca Bilgi

Availability Terimi Hakkında Bilgiler

Uydu Terimi Olarak Availability:

Kullanılabilirlik; uydu haberleşme ekipmanlarının yıllık olarak ne kadar kullanılabilir olduğunu tanımlar. Örneğin; uydu haberleşme ekipmanlarının yıllık %99.95 kullanım sağlaması gerekir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Availability:

Günlük, aylık olarak otelin satışa hazır odalarının yüzde ile ifadesi.

 

    Benzer Uydu Terimleri

    SMATV – Satellite Master Antenna Television: Bir konut sitesi veya otel için uydudan aldığı yayını dağıtan özel minyatür kablo sistemi.

    Inclined orbit: Sabit olmayan uydu hareketleri için kullanılır. Normal şartlarda GEO haberleşme uyduları 15-20 yıl boyunca ekvator düzlemine belirli bir açı ile yörüngelerinde hareket ederler. Kuzeye ve Güneye doğru hareketleri yok denecek kadar azdır ve bu yönde yaptıkları atılımlar ufak manevralarla düzeltilir. Ancak, kullanılan yakıt bittiğinde bu hareket yaptırılamaz ve uzay çöplüğüne gönderilmeden önce ekvatora göre Kuzey – Güney yönde salınım yaparak hizmet vermeye devam eder. Yeryüzünden bakıldığında bu salınım “8” hareketine benzetilebilir. Çanak antenlerde bu uydular üzerinden çalışmak için tracking (izleme) sistemleri kullanırlar.

    BSS: İngilizce "Broadcast Satellite Service" kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. “TV/radyo Uydu Yayını” anlamına gelmektedir.

    Bit: En küçük dijital bilgi birimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uydu Terimleri Sözlüğü