Eğitim Sitesi

Ateşli Silah Nedir? Ateşli Silah Hakkında Kısaca Bilgi

Ateşli Silah Terimi Hakkında Bilgiler

Balistik Terimi Olarak Ateşli Silah:

Barut gaz basıncının etkisi ile mermi veya mermi çekirdeği adı verilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri uzak mesafelere atan büyük toplardan, tüfek, av tüfeği ve tabancaya kadar çeşitli tür ve boyutta silahları kapsar. dersimiz.com

Bir başka deyişle, mekanik bir kuvvetle, içerisinde bulunan sert cisimleri belirli mesafelere kadar ulaştıran ve orada bu sert cisme bir iş gördüren aletlere ateşli silah denir.

 

    Benzer Balistik Terimleri

    Sivri Uçlu ve Oluklu Bıçak: Sivri bir uçlu ve oluklu bir namluya sahip bıçaktır.

    Antika silah: Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan, benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah ve bıçakları ifade eder. Kriminal Polis Laboratuvarlarında antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir. Bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Ateşli Silahlar, Parçaları ve Aksamları ile Mühimmatının Yasadışı Üretimine ve Kaçakçılığına Karşı Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 5095 Sayılı Kanun'un, Genel Hükümleri bölümünün 3. Maddesinin (a) şıkkında "Ateşli silah; antika ateşli silahlar veya taklitleri hariç, bir patlayıcı madde etkisiyle fişek, kurşun veya mermi atacak şekilde tasarlanan veya kolayca atacak hale getirilebilen namlulu herhangi bir taşınabilir silah anlamına gelecektir. Antika silahlar ve bunların taklitleri iç hukuk uyarınca tanımlanacaktır. Ancak 1899 yılından sonra üretilmiş olan silahlar hiçbir koşulda antika sayılmayacaktır." hükmü göz önünde bulundurularak silahların Antika olup-olmadıkları belirlenmektedir.

    Muşta: Bir elin parmakları yardımıyla kavranabilmesi amacıyla; baş parmak hariç diğer her bir parmak için ayrı veya dört parmak da birlikte içinden geçebilecek şekilde özel olarak açılmış delikleri bulunan, dış yüzeyi düz veya çıkıntılı (sivri) olabilen bir alettir.

    Balistik: Fransızca balistique sözcüğünden gelen bir kelime olup, uzaya fırlatılan cisimlerin, özellikle mermilerin gerek bir silahın içindeki gerekse dışındaki devinimlerini ve hedef üzerindeki etkisini inceleyen bilimdir. Bir başka deyişle, mermilerin itme kuvveti, uçuşu ve çarpma etkisini inceleyen bir bilimdir. Mermi çekirdeği üzerindeki fiziksel değişimleri inceleyerek merminin çıktığı silahın tanımlanmasını sağlayan işlem. (TDK)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Balistik Terimleri Sözlüğü