Eğitim Sitesi

Astronomi Nedir? Astronomi Hakkında Kısaca Bilgi

Astronomi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astronomi:

1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir.

Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür.

2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Astronomi:

Uzay ve uzay cisimlerini, gök cisimlerinin özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalı. Gök bilimi.

 

Tarih Terimi Olarak Astronomi:

Gökbilimi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Astronomi:

Gök cisimlerinin konumlarını, hareketlerini, birbirlerine olan uzaklıkların ölçülmesini, bunların fizik ve kimya bakımından yapılarını anlatan bilim, gök bilimi.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Astronomi:

Gök bilimi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Astronomi:

Gök bilim.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Koç Noktası: Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır. ilkbahar noktası.

    Küçük Gezegen: Güneş'in çevresinde dolanan küçük, kayasal gökcisimleri. Asteroid

    Yıldız Kümesi: Uzayda bir araya gelmiş yıldız topluluğu.

    Doppler Etkisi: 1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar. 2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma. 3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü