Eğitim Sitesi

Ark lambaları Nedir? Ark lambaları Hakkında Kısaca Bilgi

Ark lambaları Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Ark lambaları:

Fotoğrafçılıkta aydınlatma amacıyla kullanılan, iki karbon çubuğun birinden diğerine elektrik atlaması ilkesine göre çalışan bir aydınlatma kaynağı türü. (arc lamps)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Emülsiyon(Duyarkat): Fotoğraf film ve kâğıtlarında, görüntünün oluşturulabilmesi için kullanılan ve gümüş tuzlarından oluşan ışığa karşı duyarlı katman.

    Optical Zoom (Optik Zoom): Dijital zoomdan tamamen farklıdır. Optik zoomun resim ve çözünürlük üzerinde hiçbir eksi etkisi olmamakla birlikte dijital zoom resmi biraz bozar. Optik zoom yapan kameraların fiyatları daha yüksektir. Özellikle uzun mesafelerde çekim yapmak isteyenlerin kamera alırken tercih etmeleri gereken bir özelliktir.

    Geniş Açı Objektif: Bir formatta standart kabul edilen objektiften daha kısa odak uzaklığına sahip objektiflerdir. 35mm makinelerde 40mm odak uzaklığının altındaki tüm objektifler geniş açılı olarak adlandırılırlar. (Bu terim aynı zamanda alan açısı 50 derecenin üzerinde olan objektifler için de kullanılmaktadır).Konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektif türüdür.

    Işıkölçer: Fotoğraf makinesinde, doğru diyafram açıklığı ve örtücü hızını belirleyebilmek için var olan ışığın miktarını ölçen düzenek. Günümüzde hemen tüm fotoğraf makinelerinin ışıkölçeri bulunmaktadır. Ayrıca el ışıkölçerleri de vardır. Bu aygıtlar kullanıcıya daha fazla seçenek sunar ve daha hassastırlar. Fotoğraf makinelerinin üzerinde bulunan tipte ışıkölçerler gibi konudan yansıyan ışığı ölçen aygıtlara yansımalı ışıkölçer denir. Konu üzerine düşen ışığı ölçen aygıtların kullanımı da bir diğer ölçüm tekniğidir. (pozometre / exposure meter)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü