Eğitim Sitesi

Apostille Nedir? Apostille Hakkında Kısaca Bilgi

Apostille Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Apostille:

5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi hükümleri uyarınca, kararda imzası olan hakimin, o yargı yerinde yetkili ve görevli olduğunu gösterir tasdik şerhi.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Apostille:

5 Ekim 1961 tarihinde La Haye sözleşmesine katılan ülkelerden birisi yetkili makamı tarafından belgenin düzenlendiği anlamına gelir. Vekâletname, yetki belgesi ve diğer belgeler üzerinde “Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961)” ibaresi varsa o yerdeki Türk konsolosluğu tasdikine gerek olmadan belge Türkiye’de geçerli kabul edilir.

 

    Benzer Hukuk Terimleri

    Tahfif: hafifletme; azaltma

    Hasıl: Olan, ortaya çıkan, görünen.

    Üst hakkı: Taşınmaz malikinin, bir başkasına, arsasının üstünde ya da altında inşaat yapma veya mevcut inşaatı koruma (ona sahip olma) yetkisi verdiği irtifak hakkı.

    Antroposentrik Yaklaşım: Çevrenin korunmasında temel hareket noktası olarak insanı esas alan yaklaşımdır. Bu yaklaşım, çevrenin korunmasında insan menfaatlerini ön plana alıp, insana diğer çevresel varlıklar karşısında bir üstünlük tanımaktadır. TC Anayasası madde 56'da da bu tür bir yaklaşım benimsenmiştir: "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hukuk Terimleri Sözlüğü