Eğitim Sitesi

AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) Nedir? AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) Hakkında Kısaca Bilgi

AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı):

1- Öğrencinin hesaplanan OBP'sinin aynı okuldan o yıl mezun olmuş öğrencilerin üniversite sınavlarında elde etmiş oldukları sonuçların ortalamasına göre ağırlıklandırılmış şeklidir. Okulun üniversite sınavlarındaki başarı ortalaması yükseldikçe öğrencinin AOBP'side doğru orantılı olarak yükselecektir.

2- Tercih yaparken, kendi alanınızda ya da alan dışında yaptığınız tercihe, mezun olduğunuz okul türüne (normal öğretim, mesleki ve teknik, Anadolu öğretmen vs.) bağlı olarak OBP puanınızın ÖSYM klavuzunda belirtilen katsayılarla çarpılmasıyla hesaplanır ve sınavdan aldığınız ham puanınızın üzerine eklenerek, yerleştirme puanınız hesaplanmış olur. Yerleştirme işleminiz bu puanınıza göre gerçekleştirilir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    GMAT (Graduate Management Admission Test): GMAT, Yurt dışında işletme, pazarlama, finans gibi alanlarda eğitim veren çoğu okulun yüksek lisans, MBA veya doktora yapacak öğrencilerden istedikleri, bilgisayar üzerinde uygulanan bir testtir. Ülkemizde de bazı üniversiteler ALES yerine GMAT sonuçlarını kabul etmektedir.

    TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı): Tıp Fakültesinden mezun olan ve uzmanlık eğitimi almak isteyen pratisyen hekimlerin girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Adaylar önce İngilizce dil sınavına girerler, başarılı oldukları takdirde bilim sınavına girmeye hak kazanırlar.

    Katkı Kredisi: Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır. Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir. Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

    YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu): Yükseköğretimle ilgili amaç ve ilkeleri belirlemek ve bütün yükseköğretim kurumlarının ve üst kuruluşlarının teşkilatlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile eğitim - öğretim, araştırma, yayım, öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer personel ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenlemek amacıyla oluşturulmuş bir devlet kurumudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü