Eğitim Sitesi

Antik Kültür Nedir? Antik Kültür Hakkında Kısaca Bilgi

Antik Kültür Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Antik Kültür:

İlkçağ'da Yunanistan ve Roma'da yaratılan kültürlerin tümüdür. İlkçağ'ın en gelişmiş kültürü olan Antik Kültür Abbasiler zamanında, Arap-İslam Kültürü'nün gelişmesine katkıda bulunmuş ve Rönesans'ın temelini oluşturmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İki Meclisli Sistem: Yasama organının iki meclisten oluştuğu devlet sistemir. İngiliz parlamentosunda soylularla din adamlarının halktan ayrı toplanmaları isteğinden kaynaklanmıştır. Yasaların çıkarılmasının aceleye getirilmesinin ve denetimsiz demokrasinin sakıncalarına karşı bir güvence oluşturduğu ileri sürülür.

    Genç Türkler (Jön Türkler): Tanzimat döneminin sonlarına doğru, bazı Osmanlı aydınları (Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Avni Paşa) Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunlar; Osmanlı ülkesinde yaşayan herkesin, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin eşit tutulması halinde azınlıkların ayrılmaktan ve devlet kurmaktan vazgeçeceklerini savunuyorlardı. Bu düşüncelerinin uygulanabilmesi için de; Meşrutiyet'in ilan edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bir anayasa ile korunması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle II. Abdülahamit'e baskı yapıp 1876 yılında Meşrutiyet'in ilanını sağladılar.

    Nişan: Devlet tarafından hizmet ve başarı ödülü olarak ver göğse takılan altın, gümüş ve kıymetli taşlarla süslü özel anlamlı maden.

    Hicret: Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü