Eğitim Sitesi

Antijen Nedir? Antijen Hakkında Kısaca Bilgi

Antijen Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Antijen:

Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antijen:

1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan yabancı madde.

2. Bakteri, virüs vb. gibi protein yapılı mikroplardır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Antijen:

1. Canlı vücuduna dışarıdan giren ve antikor oluşmasını sağlayan protein yapısında yabancı madde.

2. Bir organizmada özgül antikorların yapılmasını başlatan protein ya da protein+polisakkarit bileşiminde bir yabancı maddedir.

3. İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlayan bakteri, virüs, parazit vb. protein yapısında madde.

4. Organizmada bağışıklık tepkisine yol açan yabancı molekül.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kilobase: 1000 nükleotidlik DNA parçalarını esas alan ölçü birimi.

    Bağlı Genler: Gelişmiş mikroskoplarla yapılan gözlemler, bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Aynı kromozom üzerinde bulunan bu genlere bağlı genler adı verilir. Bağlı genler, mayoz sırasında bir parça değişimi olmazsa bağımsız olarak ayrılamazlar ve dölden döle birlikte geçme eğilimi gösterirler.

    Amniyon Sıvısı: Amniyon sıvısı bebeğin cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerden ve çoğunlukla bebek idrarından oluşmaktadır. Amniyon sıvısının alınma işlemine amniyosentez adı verilmektedir. Amniyosentez; amniyotik sıvı örneğinin bir enjektörle alınması işlemidir. Amniyon sıvısı erken dönemde 12-14. gebelik haftasında alınabildiği gibi ideal olarak 14-18. gebelik haftasında da alınabilir Amniyon sıvısından yapılan kromozom analizinin aşamaları; Hücre Kültürü: Amniyon sıvısının içerisinde fetüse ait hücreler bulunmaktadır. Hücre sayısı genetik analiz için yeterli olmadığı için hücre çoğaltım işlemi yapılır. Bu işleme hücre kültürü denilmektedir. Hücre Fiksasyonu: Kromozom analizi mikroskop altında hücrelerde bulunan kromozomların lamel üzerinde analiz edilmesidir. Bu aşamada kültürden alınan hücreler lamel üzerine sabitlenir. Hücre Boyanması: Lamel üzerine sabitlenmiş kromozomlar mikroskop altında kromozomların görünmesini sağlayan özel boyalarla boyanır. Böylece kromozomlar görünür hale gelir.

    Kromozom Mutasyonları: Kromozom sayısı ve yapısındaki değişiklikler kromozom mutasyonları olarak adlandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü