Eğitim Sitesi

Angarya Nedir? Angarya Hakkında Kısaca Bilgi

Angarya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Angarya:

Bir kimseye ya da bir topluluğa hiçbir ücret ödemeksizin ve zorla, baskı ile yaptırılan iş.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Angarya:

Bir kimseye veya bir topluluğa zorla, ücret vermeden yaptırılan iş, yüklenti.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Angarya:

Zorla ve karşılıksız gördürülen iş, bir geminin yola çıkmasına engel olma.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Burjuvazi: Coğrafya Keşiflerle birlikte ticaret yaparak zenginleşen, Yakınçağ buyunca ekonomik ve siyasal anlamda dünyaya egemen olan, üretim araçlarını elinde tutan sınıftır.

    Lata: Osmanlılarda ilmiyenin giydiği, yakası ve kolları setre biçiminde cüppedir.

    Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir. Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir. Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir. Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır. Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)

    Tanıma: Bir devletin varlığını başka devletlerin de kabul etmesi. Tanımadan sonra devletlerarasında siyasal ilişkiler kurulur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü