Eğitim Sitesi

Anahtar Nedir? Anahtar Hakkında Kısaca Bilgi

Anahtar Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Anahtar:

Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Anahtar:

Elektrik devresini açmaya ve kapamaya yarayan araç.

 

Elektronik Ticaret Terimi Olarak Anahtar:

Şifreleme ve şifre çözme sırasında kullanılan sayı dizisi. (key)

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Tonalite: 1- Bir bestede ya da bir beste bölümünde bütün nota ve akorların, bir "çıkış noktası" durumundaki notayla ilgilerini düzenleyen sistemlerin bütünü. Tonalite, kendi başına, müzik yaratıcılığında bir amaç değil, fakat araçlardan yalnız biridir. 2- Bir müzik parçasının belli, merkezî bir tona göre armonik olarak düzenlenmesi. Dizilerin yapılanmasını oluşturan kurallar bütünü. Tonality (İng.).

    Kast Ajansı: Bünyesinde bulundurduğu/temsil ettiği dansçıları, televizyon, sinema, tiyatro vb. projeler için, işveren kurum/kuruluşların talebi üzerine, bu kurum/kuruluşların görevlendirdiği kişilere tanıtmak amacıyla, oyuncuların portfolyolarını hazırlayan, sunan ve istendiği takdir de bu oyuncuları deneme çekimine gönderen, işe ilişkin finansal ve hukuksal süreçlerin yürütülmesini sağlayan kurumlar.

    Ornament (İng.): Süsleme. Süs notası, tril gibi. Appaggiatura (İt.).

    Poliritim: Birden çok ritim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü