Güncel Matematik-Geometri terimleri sözlüğümüzde Altın Oran terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Altın Oran nedir? Altın Oran ne demek? Altın Oran hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Altın Oran Terimi Hakkında Bilgiler
Matematik-Geometri Terimi Olarak Altın Oran:
[AB] üzerinde seçilen bir C noktası için |AB| ⁄ |AC| = |AC| ⁄ |CB| eşitliğini sağlayan oran.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Altın Oran:
Yüzyıllar boyunca sanatta uyum ve oranlandırma açısından en yetkin boyutları verdiği varsayılan düzen bağlantısı.
Sanat Terimi Olarak Altın Oran:
Altın Bölüm ya da Altın Kesit de denir. Herhangi bir geometrik biçimde, varlığı estetik bir üstünlük sayılan oran. Parçalar arasındaki orantıda, küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın bütün parçaya oranına eşittir. Cebirsel olarak; a/b= b/ (a/b) biçiminde ifade edilir. Parçalar arasındaki oranın değeri olan 1.618 ya da ykş. 3/5, "altın sayı" adını alır. Altın Oran geometrik olarak, iki kareden oluşan bir dikdörtgenin köşegeni aracılığıyla kurulur. Antik Çağ'dan bu yana matematikçilere ve sanat kuramcılarına konu olan Altın Oran, bu adı 19.yy'da almıştır. Eski Yunanlıların kısaca bölüm olarak adlandırdıkları bu orana, İtalyan matematikçi Luca Pacioli divina proportine; LEONARDO DA VINCI ise sectio aurea adını vermiştir. Altın Oran'ın aritmetik, cebir ve geometri özellikleri taşımasının yanı sıra, doğada, müzikte ve insan vücudunun organları arasında var olan çeşitli oranlarla da yakın ilişkisi bulunduğu, bütün öteki oranlara üstünlüğününse çeşitlilik içinde birlik özelliğinden kaynaklandığı öne sürülür. Bazı kaynaklara göre, insanlar, Altın Oran'a yaklaşan orantıları daha çok beğenmektedir. (Golden Section)
Fotoğrafçılık Terimi Olarak Altın oran:
Resim, fotoğraf, heykel ve mimaride kullanılan bir orantı yasası. Herhangi bir geometrik biçimde, varlığı estetik bir üstünlük sayılan oran; altın bölüm, altın kesit; golden section. Parçalar arasındaki orantıda, küçük parçanın büyüğe oranı, büyük parçanın bütün parçaya oranına eşittir. Cebirsel olarak; a/b= b/ (a/b) biçiminde ifade edilir. Parçalar arasındaki oranın değeri olan 1.618 ya da yaklaşık 3/5, "altın sayı" adını alır. Altın Oran geometrik olarak, iki kareden oluşan bir dikdörtgenin köşegeni aracılığıyla kurulur.
Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Altın Oran:
Altın kesit de denir. Plastik sanatlarda geçerliliği olan bir ölçü oranıdır. Bir doğru parçası iki parçaya bölündüğünde küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın tüm parçaya eşit olmasıdır. A:B= B:(A+B)
Benzer Matematik-Geometri Terimleri
Dışbükey Dörtgen: Her bir iç açısının ölçüsü 180° den küçük olan çokgen.
Dış Merkezlik: Bir koniğe ait noktanın odak noktasına olan uzaklığının doğrultman doğrusuna olan uzaklığına oranı.
Elips: Düzlemde verilen iki noktaya uzaklıkları toplamı sabit olan noktaların geometrik yeri.
Geometrik Yer: 1- Belirli bir ortak özelliği taşıyan noktaların oluşturduğu küme.
2- Geometrik bir kurala bağlı olarak tanımlanan noktalar kümesi.
Hiperbol: Düzlemde verilen iki noktaya uzaklıkları farkı sabit olan noktaların geometrik yeri.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Matematik-Geometri Terimleri Sözlüğü