Eğitim Sitesi

Alfa Işıması Nedir? Alfa Işıması Hakkında Kısaca Bilgi

Alfa Işıması Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Alfa Işıması:

Radyoaktif çekirdekten iki proton ve iki nötronun birlikte ayrılması şeklindeki ışımadır. Bu ışımayı yapan atomun kütle numarası 4, atom numarası 2 azalır.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Kütlenin Korunumu: Reaksiyona giren maddelerin toplam kütlesi, reaksiyon sonucu oluşan ürünlerin toplam kütlesine eşittir. Bu ilkeye kütlenin korunumu kanunu denir.

    Uçucu Yağ: Eczacılıkta kullanılan, bitkilerden elde edilen hoş kokulu organik bileşik.

    Kristal: Katı hâldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyonlarının geometrik bir yapı göstermesi.

    Allotrop: 1.Kimyasal özelliği aynı, fiziksel özelliği farklı olan atomlar. 2. Aynı elementin uzayda farklı şekilde dizilerek, farklı geometrik şeklindeki kristalleri. 3. Bir elementin atomlarının farklı biçimlerde bağlanmış şekilleri. 4. Aynı element atomlarının uzaydaki farklı dizilişleri sonucu oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı sadece aynı madde ile verdikleri tepkime sonucu oluşan ürünlerin aynı olduğu maddelerdir. Örnek fulleren, grafit ve elmas her ikisi de karbon atomlarından oluşur. 5. Aynı elementin atomları uzayda farklı yapı ve dizilişte bir araya gelerek farklı geometrik şekil ve fiziksel özellik göstermesine Allotrop denir. Örneğin grafitle elmas, beyaz fosforla kırmızı fosfor, rombik kükürtle monoklinik kükürt, ozon ile oksijen birbirinin allotropudur. Allotropların çözünürlük, erime/kaynama noktası kristal yapıları, bağ yapıları, iletkenlik gibi fiziksel özellikleri tamamen farklı kimyasal özellikleri benzer ancak kimyasal tepkimelere girme hızları (aktiflikleri) birbirinden farklıdır. Aşağıdaki tabloda karbon atomunun iki allotropunun özellikleri karşılaştırılmıştır. Elmas (C) · Elektrik akımını iletmez. · Yapısında π (pi) bağı yoktur. · Erime ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Grafit · Elektrik akımını iletir. · Yapısında π (pi) bağı vardır. · Erime ve kaynama noktası düşüktür. Yandıkları zaman ikisinde de karbondioksit gazı oluşur ancak tepkime hızları oldukça farklıdır. (Kaynak: TÜBİTAK)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü