Eğitim Sitesi

ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Nedir? ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Hakkında Kısaca Bilgi

ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı):

Lisans programını bitirdikten sonra eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin Yüksek Lisans veya Doktora programlarına başvurabilmek için girmek zorunda oldukları bir sınavdır.

Türkiye'de, bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek; ya da yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ALES'e girmek ve başarılı olmak gerekmektedir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Akreditasyon / Muadelet belgesi: Ulusal anlamda kabul görmüş mesleki kuruluşlar veya bölgesel denklik kuruluşları tarafından kolejlerin ve üniversitelerin onaylanması.

    Hazırlık Okulu: Öğretim dili İngilizce olan üniversitelerde yeni kayıt olan öğrencilerin dil bilgileri, bir yeterlik sınavı ile saptanır. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programlarda öğrenimlerine başlarlar. Başarısız olanlar ise İngilizce eğitimi görürler. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar esas alan eğitimine başlayabilirler. Bir kısım üniversitede öğretim dili genellikle Türkçe olup belirli bazı programlar da öğretim yabancı dildedir. Bu programlara kayıt yaptıranlar da yabancı dil hazırlık eğitimine katılmak zorundadırlar. Yine öğretim dilleri Türkçe olan bazı üniversiteler, isteyen öğrencilere bir yıl yabancı dil eğitimi vermektedirler. Zorunlu olsun olması, yabancı dil eğitim süresi zorunlu lisans eğitim süresine dahil değildir.

    Uygulama ve Araştırma Merkezi: Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmaların sürdürüldüğü bir yükseköğretim kurumudur.

    Öğretim Üyeleri: Yükseköğretimde; profesör, doçent ve yardımcı doçentler öğretim üyeleri olarak anılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü