Eğitim Sitesi

Alel Gen Nedir? Alel Gen Hakkında Kısaca Bilgi

Alel Gen Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Alel Gen:

Bir karakter üzerinde aynı yada farklı yönde etkili olan iki veya daha fazla genlerden herbiri.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Alel Gen:

Bir canlının kromozomlarında, her bir karakteri kontrol eden ve biri anneden diğeri babadan gelen bir çift gen bulunur. Gen çiftinin her bir üyesine alel gen denir.
Örnek: Mavi, ela ya da kahverengi göz oluşumunu sağlayan genlerin her biri göz rengi karakteri için bir aleldir. Bir bireyde alellerden en fazla iki tanesi bulunabilir.

 

Genetik Terimi Olarak Alel Gen:

Aynı karaktere etki eden genlerden her birine denir. Alel genler benzer ya da farklı olabilirler. Bezelyelerde çiçek rengi karakterinin ortaya çıkmasını sağlayan biri mor diğeri beyaz çiçekler için iki farklı alel gen bulunur. Bu genlerin biri anneden diğeri babadan gelir. Bu nedenle alel genler aynı kromozom üzerinde bulunamaz.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Gastrodermal: Gastrodermisten köken alan, gastrodermis özelliklerini taşıyan.

    Hücre İçi Sindirim: 1. Genellikle fagositoz veya pinositoz ile hücre içine alınan besinlerin sitoplâzmada lizozom organeli yardımıyla yapı taşlarına ayrılması ya da her hücrede sentezlenen polimer maddelerin ihtiyaç halinde tekrar yapı taşlama ayrılması. 2. Büyük moleküllü besinlerin, hücre içerisine alınarak, hücre içinde yapı taşlarına ayrılması.

    Peroksizom: Hücrelerde zehir etkisi yapan H2O2 yi su ve oksijene çeviren katalaz enzimini taşıyan organeldir. * Protistlerde, mantarlarda, yüksek yapılı bitkilerin hücrelerinde, hayvanlarda özellikle karaciğer, kalp ve böbrek hücrelerinde bulunur. * Tek katlı zardan oluşmuş olup içinde dört çeşit enzim bulunur. Üçü H2O2 nin oluşumunu, biri de parçalanmasını sağlar.

    Daldırma Yöntemiyle Üreme: Bazı bitkilerin yan dallarının uçları bitkiden ayrılmadan toprakla örtülüp gelişmeye bırakılabilir. Toprak altında kalan dallardan yeni kökler meydana gelir ve gelişir. Gelişimi yeter düzeye ulaştığında kesilerek ana bitkiden ayrılır. Bu şekilde üremeye daldırma yöntemi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü