Eğitim Sitesi

Alan (Field) Nedir? Alan (Field) Hakkında Kısaca Bilgi

Alan (Field) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Alan (Field):

Bir veritabanında bir kaydın belli bir veri türüne ayrılmış bölümü. Örneğin, bir kütüphane kataloğunda yazar, başlık, ISBN, konu başlıkları birer alandır.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Elektronik e-dergi: Bir derginin İnternet’te veya bir CD-ROM gibi elektronik olarak veya bilgisayar ortamında sunulmuş hali.

    MARC (Elektronik Ortamda Yapılan Kataloglama): Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirilen bilgisayar ortamına aktarılmış verilerin uluslararası standartlaştırılmış formatı. MARC formatı bibliyografik veri alışverişini basitleştirir. Hemen hemen bütün otomasyona dayalı kataloglama sistemlerinin temelidir. Bibliyografik tanımlar için bu standart format 1960’larda Amerikan Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirildi.

    PDF (Taşınabilir Belge Biçimi): Kaynak dokümandaki tüm fontları, formatı, renkleri, sayfa numaralarını ve grafikleri koruyan evrensel bir dosya formatıdır. PDF dosyaları içinde barındırdığı kaynağın orijinalliğini korur ve çoğu zaman orijinal dokümanın fotoğrafı gibidir. dersimiz.com PDF formatındaki bir dokümanı görebilmek ya da aktarabilmek için Foxit Reader, Adobe Acrobat Reader gibi yazılımlıların bilgisayarda yüklü olması gerekir.

    Veritabanı (Database): Çeşitli amaçlar için düzenlemeler yaparak farklı yollarla erişilebilen bilgisayar sisteminde kaydolmuş bilgi birikimi. Kütüphanelerde genellikle elektronik kataloglar ve dizinler anlamına gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü