Eğitim Sitesi

Aktinik Nedir? Aktinik Hakkında Kısaca Bilgi

Aktinik Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aktinik:

Işığın herhangi bir madde üzerinde kimyasal ya da fiziksel değişim yaratabilme gücü. Film üzerine düşen ışık duyarkatı oluşturan gümüş tuzlarının yapı değişikliğine uğramalarını, siyah metalik gümüşe dönüşerek görüntüyü oluşturma ayarını sağlamaktadır. (actinic)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Enstantane Öncelikli Pozlama: Bu yarı otomatik fonksiyon ile fotoğrafçı enstantaneyi belirler, fotoğraf makinesi de doğru pozlama için bu değere karşılık gelen diyafram değerini otomatik olarak ayarlar.

    Dye Sub: Açılımı "dye sublimation" dır. Baskının termal yani ısı ile bir kerede daha kaliteli fotoğraf kağıtları üzerine yapıldığı bir baskı metodunu ifade eder ki bu sistemle baskı yapan yazıcılar kendi alanlarındaki neredeyse en pahalı olanlarıdır. Zira bu baskı suya, neme daha dayanaklı ve uzun ömürlü kalabilen ve de daha hızlı baskı imkanı sağlayan bir baskı çeşididir.

    Poz Taraması: Aynı karenin farklı poz değerleriyle seri çekimi ile en azından bir tanesinin doğru pozlanmasını sağlamaktır.

    Yansıyan ışıkölçer: Fotoğrafı çekilecek cismin üzerinden yansıyan ışığı (parlaklığı) ölçmek için kullanılan ışıkölçer. (reflected light meter)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü